reklama

"Co se týká Afriky, tam se zlevnění pohybuje kolem tří až pěti procent, ale ne u všech zemí. Některé, jako Keňa či Tanzánie, proti loňsku zvýšily ceny vstupů do národních parků a zavedly DPH. Tam naopak cena vzroste," uvedl Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří a prodejců zájezdů.

Podobný je vývoj v případě Střední a Jižní Ameriky. "Ceny služeb rostou v celém světě, razantně v Latinské Americe a Africe," dodal Petr Novotný z CK Adventura. Naproti tomu kurz koruny k dolaru od ukončení intervencí ČNB posílil o zhruba sedm procent a zahraniční dovolené tak Čechům zlevnil.

"Konec intervencí a posílení koruny bude mít samozřejmě na cenu vliv, cena je však kromě kurzu ovlivněna i dalšími faktory," řekl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Nově jsou v nabídce CK z exotiky například Jamajka, Bora Bora či Belize.

Exim tours letos připravila řadu novinek v zimním katalogu, mj. Ekvádor, Galapágy, Isla de Baru v Kolumbii, ostrov svatý Martin, Reunion, Irán, Madagaskar či Indii. Očekává růst poptávky o pětinu.

Fischer na zimu nově zařadil do nabídky Filipíny a Tunis. CK uvádí, že úspora na jednom zájezdu může být letos i několik tisíc korun. Čedok má nově v nabídce kružní plavby po Kanárských ostrovech zahrnující například návštěvu Maroka či Madeiry a pobytové zájezdy na Bali či thajské Krabi.

Do Vietnamu by mohlo vycestovat o třetinu víc českých turistů. Loni to bylo 13.591 Čechů, dvakrát tolik než v roce 2010. Oblíbené jsou poznávací okruhy od severu k jihu i pobytové zájezdy do oblasti jižní části středního Vietnamu a na největší ostrov Phu Quoc v Thajském zálivu, kam lze navíc cestovat bezvízově.