Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barcelonskou třídu La Rambla ovládla demonstrace krajní pravice

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Barcelonskou třídu La Rambla ovládla demonstrace krajní pravice. Na stejné třídě terorista s dodávkou ve čtvrtek zabil 13 lidí a stovku dalších osob zranil. Protestující provolávají hesla proti islamizaci Evropy.

Deník El País zveřejnil záběry ze sociálních sítích, na nichž skupina ultrapravicových demonstrantů prochází třídou La Rambla a nese obrovský transparent s nápisem v překladu Stop islamizaci Evropy. Skupina také vykřikuje v překladu: "Španělsko křesťanské, a ne muslimské!". Na dalším záběru je vidět a slyšet, jak jiná skupina, oddělená policejním kordonem, na radikální pravičáky křičí "Neonacisté!".

Po čtvrtečním útoku v Barceloně zadržela policie čtyři podezřelé, z nichž tři jsou Maročané a jeden je Španěl. Policie v souvislosti s útokem pátrá po dalších třech mužích, kteří se narodili v Maroku. Kromě Madridu došlo následně k útoku i v pobřežním městě Cambrils, kde však nikdo nezemřel.

V souvislosti se čtvrtečním útokem v Barceloně, při němž útočník autem zabil 13 lidí a stovku jich zranil, pátrá policie po třech Maročanech. Čtyři podezřelé, z toho tři Maročany a Španěla, policie už zadržela. Pět útočníků v noci na dnešek zastřelila ve městě Cambrils, když se snažili autem spáchat další útok. Při tom útočníci zabili ženu španělské národnosti a tři lidi vážně zranili. Podle španělského listu ABC odvolávajícího se na policii je mezi pěticí zabitých i řidič smrtelné dodávky.

Ze stovky zraněných v Barceloně jich 60 zůstává v nemocnici, 17 z nich je v kritickém stavu a dalších 25 má vážná zranění. Mezi oběťmi jsou podle španělských médií nejméně tři Němci, dva Italové, Belgičanka, Američan a Portugalka. Oficiálně své oběti potvrdila Itálie, Belgie a USA. Mezi třemi dosud uváděnými španělskými oběťmi je šedesátiletý muž a jeho tříletý synovec.

Témata:  Španělsko Barcelona Islám teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy