Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko má dvě nová jezera, vznikla sesuvem půdy

Jezero, ilustrační foto
Jezero, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vídeň - Bouřky s vydatnými lijáky, které minulý týden postihly Salcbursko sice napáchaly značné škody, rozšířily ale také seznam místních turistických atrakcí.

Déšť způsobil na mnoha místech menší sesuvy půdy. Nedaleko alpské obce Kleinarl tak vznikla dvě nová průzračná jezera, informovala rozhlasová stanice ORF. "Od nynějška jsme 'Údolím jezer'," uvedl starosta Kleinarlu Max Aichhorn. Obě nová jezera jsou propojená a patrně v tomto stavu již zůstanou.

Zatímco nedaleká jezera Jägersee a Tappenkarsee jsou už nyní oblíbenými výletními místy, ta nová budou muset turisté teprve objevit. Jména nové vodní nádrže zatím nemají. Uvažuje se o pojmenování Josefisee I a Josefisee II. Oblast totiž spravuje jistý Josef.

V celé spolkové zemi Salcbursko je nyní asi 600 jezer. Jen za posledních několik desítek let jich přibylo 25 - především kvůli pokračujícímu tání ledovců.

Témata:  Rakousko jezera příroda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy