Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Imám z Ripollu radikalizoval útočníky, míní policie

Muslimové
Muslimové
Foto: Reprofoto YouTube

Barcelona - K radikalizaci teroristické buňky, která tento týden útočila v Katalánsku, zřejmě přispěl Abdelbaki Es Satty, imám mešity v severošpanělském městě Ripoll.

Podle španělské policie může být Es Satty obětí středečního výbuchu ve městě Alcanar, spojovaného nyní s čtvrtečním útokem v Barceloně a pátečním v Cambrilsu.

Tam policie zastřelila pět členů buňky, tři osoby zatkla v Ripollu a dalšího v Alcanaru. Při policejních domovních raziích byl v Ripollu prohledán i Es Sattyho dům.

Tento imám v červnu náhle odjel a zástupcům mešity pouze řekl, že chce pobýt tři měsíce v Maroku. Od té doby ho ve Španělsku nikdo neviděl. Policie se nyní kloní k názoru, že Es Satty může být osobou, která zemřela v Alcanaru. Právě tam se zřejmě na útoky chystala teroristická buňka, avšak připravené nálože vybuchly. K atentátům pak byly použity automobily.

Muslimská komunita z Ripollu oba útoky odsoudila a vyjádřila soustrast rodinám obětí a rovněž solidaritu s Barcelonou, Katalánskem a celým Španělskem. Většina hlavních podezřelých jsou podle dosavadního vyšetřování příslušníci ripollské marocké komunity.

Dva z nich jsou bratři Driss a Mousa Oukabirové, z nichž prvního policie zatkala a mladšího Mousu zabila. Pocházejí ze vsi Mulúja ve středním Maroku. Jejich otec sdělil agentuře AFP, že nic nesvědčilo o tom, že se jeho synové připojili k radikálům. "Žili jako mladí jejich věku, oblékali se jako oni. Moussa nikomu neublížil. Chodil do školy a příští rok měl získat bakalářský diplom. V poslední době se začal modlit, ale tím to končilo. Nebyl ještě zralý, určitě se nechal zmanipulovat," sdělil otec sedmnáctiletého Moussy.

Témata:  Španělsko EuroZprávy.cz muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy