reklama

Ruské armádě prý chyběl mimo jiné především dostatečně přesný zaměřovací stystém. Podobný těm americkým jako například Litening G4 či Lockheed Martin Sniper.

"Vypadá to však, že tuto ztrátu změnšují, neboť vyvíjí své vlastní systémy," píše americký novinář Dave Majumdar. A zpráv o posilování ruské armády tak i nadále přibývá. 

"Setkali jsme se s vývojáři a výrobci a dohodli se na termínech. V souladu s plány otestujeme produkt ještě před koncem roku," cituje magazín National Interest výpověď ruského úředníka pro deník Izvestija. 

Majumdar uvádí, že by měl být nasazen na modernějších bitevních letounech jako například Su-30SM, Su-35S, Su-34 či Mig-35, které by tam měly nyní obsahovat i typické rysy srovnatelné s těmi západními. "Zahrnuje to satelitní lokalizaci elektro-optických/infračervených zobrazovačů a laser s rozlišovacími schopnostmi. A vypadá to, že mají i možnost videonahrávání, podobně jako americké systémy. Nicméně se teprve ukáže, zda se mohou vyrovnat jejich protějškům ze západu," popisuje.

K urychlení nového vývojového modulu prý zřejmě pomohla právě zkušenost ze Sýrie, kde se prý často potýkali s nepřesností svých náletů. Až dodnes se jim totiž podobný systém nepodařilo vytvořit. Nyní však ruský deník Izvestija prý informoval, že se výrobcům podařilo vyřešit potíže, které při vývoji měli a byl postaven první prototyp. A pokud se jim to podaří, vyrovnají se jejich systémy těm, které jsou k dispozici na palubě některých amerických stíhaček.