Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bitva o irácký Tall Afar začala. Skrývají se v něm islamisté s rodinami

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irák dnes oznámil zahájení operace s cílem osvobodit město Tall Afar, které je jednou z posledních bašt Islámského státu (IS) v zemi. Do Tall Afaru prchli džihádisté poté, co byli poraženi v bitvě o Mosul.

Irácký premiér Hajdar Abádí informoval o začátku ofenzivy v televizním projevu. "Říkám členům Islámského státu, že nemají jinou možnost než se vzdát. Jinak budou zabiti," prohlásil.

Tento týden irácké letectvo začalo s nálety na Tall Afar, které měly cílit na velitelství a skladiště Islámského státu.

Generál Nadžím Džabúrí v červenci odhadoval, že je v Tall Afaru, který leží v severoirácké provincii Ninive, 1500 až 2000 členů IS, a to zřejmě včetně rodin, které radikály podporují.

Islámský stát je v Iráku přítomen ještě v Havídži, která leží 300 kilometrů severně od Bagdádu v provincii Kirkúk, a také na některých místech západní provincie Anbár, zejména poblíž syrské hranice.

Témata:  Islámský stát Irák Hajdar Abádí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy