Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je jen hubatý trouba? Americká média nešetří kritikou amerického prezidenta

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

NÁZOR - Stále izolovanější Donald Trump se stává ubohou a opuštěnou postavou, deklaruje úvodník serveru The Observer. Známý britský liberální týdeník napojený na prestižní deník The Guardian uvádí, že odchod Steva Bannona, ultrapravicového hlavního stratéga Bílého domu, odráží katastrofální týden prezidenta USA a zintenzivnil spekulace o tom, jak dlouho může Trump v úřadu přežít.

Trump může vinit jen sám sebe

Zda byl Bannon propuštěn, rezignoval či odešel po vzájemné dohodě - jak je běžné u Trumpovy administrativy, která vypouští protichůdná tvrzení -, není podle Observeru důležité. Svým odchodem ze scény totiž následoval řadu dalších významných spolupracovníků Bílého domu a posílil dojem, že Trumpovo prezidentství se sedm měsíců poté, co nastoupil do Oválné pracovny, chaoticky rozpadá, konstatuje úvodník.       

"Trump může vinit jen sám sebe," pokračuje týdeník. Soudí, že problémy se spolupracovníky si přivodil v důsledku vlastního chybného úsudku a špatných rozhodnutí, přičemž stejná směs nekompetence, arogance a neznalosti vedla počátkem minulého týdne k  největší politické katastrofě jeho pochybné kariéry: neobhajitelnému pokusu omlouvat bílé rasisty, neonacisty a sympatizanty Ku Klux Klanu, kteří minulý víkend zažehli fatální násilnosti ve virginském Charlottesville.

Dalo by se soudit, že i Trump - navzdory všemu svému sebevědomí a egoismu - se lépe rozmyslí, než skočí do nejcitlivější otázky v Americe - rasového rozdělení, pokračuje Observer. Deklaruje, že prezident se ale nedokázal udržet a když přisoudil stejnou vinu "oběma stranám" v Charlotesville, odmaskoval se. Podle prezidenta jsou někteří bílí rasisté "fajn lidé" a násilnosti, při nichž zahynul jeden z protirasitických demonstrantů, nebylo zcela jejich chybou, parafrázuje úvodník Trumpa. Dodává, že následně v neplánované obhajobě jižanské konfederace tento nástupce Abrahama Lincolna srovnával povstalecké jižanské generály s Georgem Washingtonem a zakladateli Spojených států.

"Touží Trump o nějaké formě politické smrti? Pokud ano, musíme doufat, že jeho pád přijde rychle," píše britský server. Tvrdí, že lze stěží nalézt jakýkoliv precedent pro tak ničivý projev necitlivosti, historických neznalostí a nepochopitelné politické hlouposti, jelikož rasová otázka je v Americe příliš výbušná, rozdělující a nedořešená, aby se s ní zacházelo natolik nezodpovědným způsobem. Následující smršť hněvu a odsouzení, která na Trumpa dopadla ze všech stran politického a sociálního spektra, byla podle Observeru rovněž bezprecedentní, byť nepřekvapivá.  

Trump se ukázal nejen jako "hubatý trouba", ale také jako skrytý rasista a fanatik, nebere si servítky liberální týdeník. Tvrdí, že většina Američanů si z jeho poznámek nemůže učinit jiný závěr, přičemž Trumpovi přátelé i odpůrci se spojili v široké opoziční frontě. Oba Bushové, bývalí republikánští prezidenti, se tak připojili k Baracku Obamovi a dalším demokratům a Trumpova slova pranýřovali, stejně jako velká část republikánské strany a médií, konstatuje úvodník. Doplňuje, že od prezidenta se distancoval i svět velkého byznysu, včetně firemních ředitelů působících v poradním sboru Bílého domu, kteří opustili své posty, přičemž seznam není zdaleka konečný.

Šance pro umírněné   

"Existuje nějaký precedent pro celonárodní bojkot úřadujícího prezidenta? Může být Trump vyhnán z úřadu nikoliv prostřednictvím impeachmentu, ale očistnou tsunami veřejného nesouhlasu?" pokládá otázku Observer. Poukazuje, že Nancy Pelosiová, přední demokratka, oznámila svůj záměr zostudit Trumpa skrze oficiální protest ze strany Kongresu.

I když bude Trumpovo prezidentství pokračovat, což se jeví jako pravděpodobné, američtí komentátoři a zkušení konzervativní politici jako Mitt Romney naznačují, že Trump uplynulý týden překročil pomyslnou čáru, zašel příliš daleko, ukázal svou nezpůsobilost pro výkon funkce a bude mít problém se z této situace dostat, dodává britský server.

Podle Observeru je ohromující, že Trump si možná vůbec neuvědomuje rozsah potíží, do kterých zapadl, jelikož se obklopil přikyvovači a příjem informací omezil na televizi Fox News či své oblíbené zaujaté weby. "Nikdy nebyl konvenčním politikem, tudíž se od něj nedá očekávat, že bude reagovat způsobem, jak by reagovala většina politiků, to jest rezignací," míní týdeník.

Někteří lidé v Trumpově okolí, především jeho vlivná dcera Ivanka a její manžel Jared Kushner nejsou tak odtržení od reality, přičemž debakl z Charlotesville a odchod Bannona jim přihrál spojence, například poradce pro národní bezpečnost H.R. McMastera a nového personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, a je zde šance, aby prosadili svou méně radikální agendu, naznačuje úvodník.

"Bude Trump, kopající a křičící, nějak dovláčen blíže ke konzervativnímu mainstreamu? Bude 'normalizován'?" ptá se Observer. Považuje to za nepravděpodobné, byť přesně toho se Bannon obává a oznámil, že použije svůj server Breitbart k pokračování v boji za ryzí, čistý trumpismus v duchu "Amerika na prvním místě", což však dle britského týdeníku zní jako recept na marginalizaci.   

Témata:  Donald Trump USA rasismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy