Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko souhlasí s minimální mzdou pro vysílané pracovníky, migranty dál odmítá

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko má zájem na tom, aby zaměstnanci vysílaní do jiných států EU pobírali alespoň minimální mzdu platnou v zemi svého působení. Bratislava nadále odmítá povinné uprchlické kvót, byť společná azylová a migrační politika bude důležitá pro spolupráci zemí v takzvaném jádru EU. K němu se slovenský premiér Robert Fico nedávno přihlásil.

"Mzda vyslaných pracovníků Slovenské republiky do zemí Evropské unie se za poslední rok snížila. To znamená, že rozhodující firmy se o zisk nerozdělily se svými zaměstnanci. I to nás vede k tomu, abychom zásadně změnili postoj a měli zájem, aby byli (pracovníci) odměňováni na úrovni minimální mzdy v zemích, ve kterých působí," uvedl dnes slovenský ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica se téma mezd bude týkat i Slovenska, a to v souvislosti s přílivem cizinců na slovenský pracovní trh.

"Jsme pod tlakem umožnit lidem z jiných zemí přijít na území Slovenska za prací. Jasně konstatujeme, že chceme zakotvit do zákoníku práce zákaz sociálního dumpingu," řekl Fico. Slovenští zaměstnanci by podle něj neměli být znevýhodněni v porovnání s levnější pracovní silou z Ukrajiny, Srbska, či Vietnamu, která bude zaměstnána na Slovensku.

Slovenský premiér dále řekl, že systém uprchlických kvót nefunguje a že uprchlíci by po případném příchodu na Slovensko během 24 hodin zemi opustili.

Naposledy Rumunsko oznámilo, že chce přijmout 1942 běženců, kteří před konfliktem na Blízkém východě uprchli do Řecka a Itálie. "Odmítáme formální plnění závazků. Plně respektuji rozhodnutí Rumunska. Chci vědět, kolik z těch migrantů, které Rumuni přijmou, zůstane na území Rumunska za 24 hodin. Podle toho si pak můžeme říct, zda to má, nebo nemá smysl," řekl Fico. Jeho předchozí jednobarevná vláda podala žalobu proti rozhodnutí ministrů vnitra zemí EU ohledně přerozdělování uprchlíků v členských státech unie na základě kvót.

Témata:  Slovensko minimální mzda zaměstnanci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy