reklama

Šlo v nich o muže ve věku 21 a 27 let, kteří se sice narodili v Německu, ale měli alžírskou, respektive nigerijskou státní příslušnost. Policie, která letos v únoru oba zatkla při razii ve středoněmeckém městě Göttingen, je podezřívala ze sympatií k takzvanému Islámskému státu a z přípravy násilností nebo dokonce teroristických činů.

Úřady z tohoto důvodu rozhodly o tom, že oba muži budou deportováni, což se také stalo. Jejich právníci posléze u soudů žádali o zvrácení rozhodnutí s tím, že muži nepředstavují žádné nebezpečí. Jejich slova o možných násilných činech prý nebyla míněna vážně nebo si je úřady nesprávně vyložily.

Soudy, včetně nejvyšší instance pro správní otázky, ale věc viděly jinak. Spolkový správní soud dnes v rozhodnutí, které je klíčové i pro další podobné případy, konstatoval, že oba muži byli deportováni v souladu se zákonem. Dvojice mužů byla podle soudu zapojena do salafistické scény a opakovaně hovořila o násilných činech, při nichž by použila i zbraně, což k rozhodnutí o deportaci dostačuje.

Německo se i kvůli několika teroristickým útokům zahraničních islamistů za poslední rok snaží nebezpečné radikály častěji deportovat. Ne vždy se to ale spolkové republice daří, nezřídka její snahy ztroskotají na neochotě zemí původu dané osoby přijmout.