Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá agentka CIA chce Trumpovi omezit přístup na twitter, vybírá peníze na zrušení jeho účtu

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Washington - Bývalá agentka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Valerie Plameová Wilsonová chce zabránit prezidentovi Donaldu Trumpovi v přístup na jeho oblíbenou sociální síť Twitter. Začala proto vybírat peníze na nákup akcií firmy.

Pomocí skupinového financování (crowdfundingu) chce celkem vybrat miliardu dolarů. Do dnešních 4:00 SELČ se jí na projekt podařilo vybrat od více než 700 uživatelů částku přes 27.000 dolarů (téměř 600.000 korun).

"Pokud zástupci Twitteru nezastaví (šíření) Trumpova násilí a nenávisti, pak je to na nás," napsala Wilsonová na téže sociální síti, kterou se chystá koupit. Svůj vzkaz doprovodila hashtagy #BuyTwitter a #BanTrump, tedy #KupteTwitter a #ZakažteTrumpa.

Podle textu, který bývalá agentka CIA připojila k žádosti o finanční podporu na crowdfundingovém serveru GoFundMe, prezidentovy tweety podporují zastánce nadřazenosti bílé rasy či vyzívají k násilí na novinářích a "ničí" tak Spojené státy. "Je na čase ho umlčet," doplnila.

Podle mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeové Sandersové nízká částka, kterou se podařilo dosud vybrat, ukazuje, že americký lid má prezidentovy tweety rád. Pokus Wilsonové označila za "směšný".

Pokud pomocí kampaně organizátorka nezíská dostatek prostředků, aby koupila kontrolní balík akcií Twitteru, bude chtít koupit aspoň "výrazný podíl", aby se mohla pokusit svůj záměr prosadit na každoroční valné hromadě. Pokud ani to nebude možné, chce věnovat výtěžek nevládní organizaci bojující proti jaderným zbraním.

Podle agentury AP by si Plameová Wilsonová nemohla dovolit koupit kontrolní balík ani s miliardou dolarů, které chce vybrat. V současnosti by tolik akcií stálo zhruba šest miliard dolarů (133 miliard korun).

Totožnost Wilsonové byla vyzrazena ve snaze diskreditovat jejího manžela, bývalého velvyslance Josepha Wilsona, který kritizoval Bílý dům pod vedením George Bushe mladšího za překrucování faktů o Iráku a jeho arzenálu před invazí v roce 2003. CIA žena opustila v roce 2005.

Témata:  Donald Trump X (dříve Twitter) CIA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy