Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K Texasu míří životu hurikán Harvey, podle meteorologů je životu nebezpečný

Hurikán Patricia se řítí na Mexiko
Hurikán Patricia se řítí na Mexiko
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Houston - K Texasu míří hurikán Harvey, pevninu by měl zasáhnout koncem pátku či začátkem soboty tamního času. Americká Národní meteorologická služba (NWS) hurikán označila za životu nebezpečný. Na některých místech již byla nařízena evakuace.

Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) dosáhl dnes hurikán druhého z pěti stupňů Saffirovy-Simpsonovy stupnice, má ale potenciál dosáhnout i stupně třetího, při kterém rychlost větru dosahuje minimálně 178 kilometrů za hodinu.

Dnes ráno SELČ se Harvey nacházel zhruba 350 kilometrů jihovýchodně od města Corpus Christi v jižním cípu Texasu. Vítr, který ho doprovází, dosahuje rychlosti 160 kilometrů za hodinu.

Šéf Národní meteorologické služby (NWS) Louis Uccellini uvedl, že Harvey představuje "vážné nebezpečí" pro obyvatele Texasu. Upozornil, že cestou k pevnině hurikán nabírá na síle. Mimořádně silné deště provázející hurikán by podle něj mohly způsobit záplavy.

Harvey se ve čtvrtek překvapivě rychle změnil z tropické tlakové níže v hurikán první kategorie. Kdyby skutečně dosáhl třetího stupně, jednalo by se podle agentury AP o nejsilnější hurikán, který zasáhl Spojené státy od roku 2005.

Texaský guvernér Greg Abbot již aktivoval kolem 700 členů Národní gardy, kteří by měli pomáhat při odstraňování škod.

Témata:  USA hurikán EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy