Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ekonomika ve 2. čtvrtletí vzrostla o 0,6 procenta, roste poptávka spotřebitelů

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Hospodářský růst Německa ve druhém čtvrtletí činil po sezónní úpravě 0,6 procenta, v porovnání s předchozími třemi měsíci tak vykázal zpomalení o 0,1 procentního bodu. Méně se daří obchodu, naopak roste poptávka spotřebitelů.

Spotřebitelské výdaje se zvýšily o 0,8 procenta a státní výdaje o 0,6 procenta.

Vývoz zboží a služeb se podle předběžných údajů v porovnání s prvním čtvrtletím zvýšil o 0,7 procenta, podstatně víc však stoup dovoz, a to o 1,7 procenta. Jejich bilance tudíž srazila z růstu hrubého domácího produktu 0,3 procentního bodu.

V meziročním srovnání se HDP v sezónně upravených údajích zvýšil ve druhém čtvrtletí o 0,8 procenta po růstu o 3,2 procenta ve čtvrtletí prvním.

Statistický úřad poukazuje na nadprůměrný vliv kalendářních faktorů, kromě jiného v prvním čtvrtletí letošního roku bylo o tři pracovní dny víc než loni a ve druhém naopak o tři dny méně. S vyloučením těchto vlivů se HDP ve druhém čtvrtletí zvýšil o 2,1 procenta a v prvním o 2,0 procenta.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy