Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídři slovenské koalice chtějí navzdory krizi vládnout dál, současný kabinet prý nemá alternativu

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: www.eu2009.cz

Bratislava - Politická krize na Slovensku by mohla být brzy zažehnána. Předsedové tří vládních stran se při dnešním jednání shodli, že současný kabinet nemá alternativu. Řekl to premiér a předseda Směru-SD Robert Fico.

Schůzka se uskutečnila v době koaliční krize, která propukla po vypovězení koaliční smlouvy Slovenskou národní stranou (SNS).

"Máme stejný názor, že tato vláda nemá alternativu. Respektuji, že musíme najít nové formy komunikace a musíme si více rozumět," řekl Fico po zhruba tříhodinové schůzce s předsedou SNS Andrejem Dankem a šéfem strany Most-Híd Bélou Bugárem.

Fico řekl, že s kolegy v koalici se nakonec dohodl na přípravě dodatku ke koaliční smlouvě, který by mohl být schválen na začátku září. Nově by se zástupci vládních stran měli scházet pravidelně a koalice chce dohodnout postupy pro řešení případných sporů.

"Vidím velký pokrok v tom, jak zlepšit mechanismy vzájemného naslouchání a zlepšit vztahy našich funkcionářů," řekl Danko, který ještě ve čtvrtek zmínil také potřebu oživení vlády v personální oblasti. Podle Danka koaliční špičky na společné schůzce o personálních otázkách ale nehovořily.

Fico například podpořil myšlenku zavedení 13. a 14. platu pro zaměstnance, což navrhla SNS. Neodmítl ani návrh strany Most-Híd na zvýšení odečitatelných položek, z nichž se neplatí daně.

Opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti v reakci na schůzku šéfů koaličních stran uvedlo, že peníze z evropských fondů jsou dostatečně silným lepidlem, aby udržely pohromadě i takovou koalici, jejíž lídři neumějí spolu normálně komunikovat. Podle hnutí se koalice místo řešení problémů v uplynulých týdnech přela o malichernosti.

Témata:  Slovensko Robert Fico Andrej Danko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy