reklama

Nejsou to první utajení svědci v tomto případu, podle právních zástupců obžalovaných jich je příliš mnoho. Ten institut se zneužívá, aniž by svědkům něco hrozilo, řekl dnes u soudu advokát Oldřich Filip. Předsedkyně senátu Eva Drahotová ale upozornila, že ochrana svědků je na místě, protože podle policie, je věc stále živá.

"Jedná se o mimořádně závažnou a společensky škodlivou trestnou činnost, nakonec je to trestný čin vraždy, jsou ohroženi vysokým trestem. Je to mimořádná trestní věc, kdy nemáme poškozeného a způsob, jak od něj měli zjistit informace ohledně peněz byl poměrně drastický, jak to popisuje obžaloba. Proto se pak nelze divit, že svědci se obávají o svoji bezpečnost a vypovídají v utajení," řekla ČTK Drahotová.

Jeden ze svědků na otázku obhájců, proč nejde vypovídat přímo před soud, jen poznamenal: "Nejsem sebevrah, nechci se nechat zabít."

Z vraždy jsou obžalovaní Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil, hrozí jim až 15 let vězení. Podle spisu unesli v roce 2003 Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy a odvezli ho do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku. Tam ho brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky, uvádí obžaloba. "Pálili ho letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou," řekl dnes u soudu jeden ze svědků. Nakonec ho podle něj zabili.