reklama

Úkábír byl minulý měsíc krátce zadržen katalánskou policií kvůli domácímu násilí. Policii na něj tehdy zavolali sousedé. Soudce mu poté zakázal komunikovat a přibližovat se k jeho partnerce, která ale odmítla podat stížnost. To ale učinila prokuratura.

Podle listu La Vanguardia strávil Idrís Úkábír už v roce 2012 měsíc v předběžné vyšetřovací vazbě ve městě Figueres kvůli podezření ze znásilnění. Toho se měl dopustit na mladé ženě, s níž spolu se svým kamarádem strávili noc. Nakonec byl ale případ odložen pro nedostatek důkazů.

Idrís Úkábír byl zatčen minulý týden ve čtvrtek krátce po útoku v Barceloně, který podle vyšetřovatelů provedl Maročan Júnis abú Jakúb dodávkou pronajatou na Úkábírovy doklady. Idrís Úkábír se šel přihlásit na policii poté, co byla zveřejněna v médiích jeho fotografie. Policistům tvrdil, že mu doklady ukradl jeho sedmnáctiletý bratr Músá Úkábír. Ten byl zastřelen policií minulý pátek nad ránem ve městě Cambrils spolu s dalšími čtyřmi útočníky, když autem zranili několik lidí, jednu ženu smrtelně.

Imám Abdalbákí Sátí byl podezřelý, že udržuje kontakty s islamisty. Deník ABC.přinesl fotokopie dokumentů, v nichž soudce nařídil v říjnu 2005 odposlechy Abdalbákího Sátího, narozeného v roce 1973 v Maroku. Policie tehdy o povolení odposlechů požádala proto, že Sátího podezírala z kontaktů na členy skupiny Ansar al-Islám (Stoupenci islámu) a Marocké islámské bojové skupiny (GCIM), které se hlásily k síti Al-Káida.

Odposlechy nakonec nevedly k odsouzení Sátího, protože obhajoba dokázala obžalobu odvrátit. Nejvyšší soud musel konstatovat, že odposlechy nejsou dostatečné či se nedají jako důkaz použít.

Operaci zvanou Chameleon zahájil podle listu ABC v únoru 2005 tehdejší soudce Baltasar Garzón, pak ji převzal někdo jiný. Cílem bylo rozkrýt síť, která mohla operovat nejen ve Španělsku, ale i jinde v Evropě. Operace souvisela s vyšetřováním, které španělské úřady zahájily spolu s marockými po sebevražedných atentátech v marockém městě Casablanca, při nichž v květnu 2003 zemřelo 45 lidí, včetně 12 atentátníků.