Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šerif bojující proti přistěhovalcům dostal od Trumpa milost

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Americký prezident Donald Trump udělil milost někdejšímu šerifovi Joeovi Arpaiovi, který byl shledán vinným z pohrdání soudem. Informovaly o tom dnes tiskové agentury. 

Arpaio, jenž Trumpa ve volbách podpořil, proslul bojem proti přistěhovalcům a zpochybňováním bývalé hlavy státu Baracka Obamy. „Během působení ve funkci šerifa, Arpaio neustal ve svém životním úsilí ochránit veřejnost před pohromami zločinu a nelegálního přistěhovalectví," uvedl Bílý dům v prohlášení k milosti.

Americká unie občanských práv (ACLU) dříve uvedla, že Trumpova milost pro Arpaia by byla "prezidentským schválením rasismu".

Navzdory soudnímu zákazu šerif organizoval dopravní kontroly cíleně namířené proti přistěhovalcům, což soud letos v červenci vyhodnotil jako pohrdání. V říjnu měl být vynesen rozsudek a Arpaiovi hrozilo půlroční vězení.

Pětaosmdesátiletý Arpaio, který o sobě mluvil jako o nejtvrdším americkém šerifovi, že si Trumpovy milosti váží a bude při prezidentovi vždy stát. Jeho slova cituje agentura AP.

Někdejší šerif je v USA známou osobností. Patří také do skupiny lidí, kteří prohlašují, že rodný list Obamy je padělek. Podle některých spekulací se Obama nenarodil v USA, ale v zemi svého otce - v Keni. To by zpochybnilo legálnost Obamova zvolení prezidentem, protože část zastánců tradicionalistického výkladu ústavy trvá na tom, že prezident se musí narodit na území USA. Jiné názory zase tvrdí, že prezident může být jakýkoli rodilý Američan. A Obama je Američanem po matce.

Témata:  USA Donald Trump rasismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy