Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Harvey zasáhl americký Texas, pustoší město Rockport

Hurikán
Hurikán
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Corpus Christi (USA) - Hurikán Harvey, který dnes nad ránem SELČ udeřil na pobřeží amerického státu Texas, způsobil velké škody v desetitisícovém městečku Rockport, jehož dvě třetiny obyvatel byly evakuovány.

Poškozena je řada budov, včetně střední školy a komplexu pro seniory, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady a média.

Harvey podle agentury DPA ohrožuje zhruba 16 milionů lidí v rozsáhlé oblasti od Bronswillu na jihu u mexických hranic až po nejlidnatější texaské město Houston. Jde o pobřežní pás dlouhý kolem 560 kilometrů. Úřady doporučily evakuaci obyvatelům sedmi okresů na pobřeží.

K zatím nejvážněji postiženým místům patří Rockport, nacházející se severovýchodně od města Corpus Christi. Strukturální škody tam podle záchranářů utrpěla řada budov, včetně střední školy, hotelu a komplexu pro seniory. Některé z postižených objektů přitom byly určeny jako útočiště pro ohrožené obyvatele.

Oko hurikánu, jenž nad mořem postupně dosáhl intenzity čtvrtého stupně pětibodové škály, dospělo nad pevninu v pátek kolem 22:00 místního času (dnes kolem 05:00 SELČ) asi 50 kilometrů severovýchodně od města Corpus Christi, uvedlo Národní středisko pro hurikány (NHC).

Americký prezident Donald Trump kvůli Harveyovi vyhlásil v Texasu stav přírodní katastrofy. Učinil tak na žádost texaského guvernéra Grega Abbotta. Opatření umožní plné uvolnění pomoci federální vlády.

Harvey nad pevninou výrazně zeslábl na hurikán nejnižšího stupně

Hurikán Harvey několik hodin poté, co dnes nad ránem SELČ udeřil na pobřeží amerického státu Texas, rychle zeslábl ze čtvrtého až na první, nejnižší stupeň pětibodové škály. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na Národní středisko pro hurikány (NHC), které však varuje před možnými velkými záplavami způsobenými vydatnými dešti, jež živel provázejí.

Hurikánové středisko nicméně upozorňuje, že nebezpečí je stále velké, neboť zatím větrné poryvy mají místy intenzitu přes 190 kilometrů v hodině. Kromě toho NHC varuje před "katastrofálními záplavami" v několika následujících dnech.

Podle odhadů by do středy mohlo spadnout až 760 milimetrů srážek a místy dokonce až metr. V pobřežních oblastech by navíc Harvey mohl vzedmout až čtyřmetrové záplavové vlny.

V důsledku hurikánu Harvey je v americkém státě Texas podle elektrárenských společností bez proudu téměř čtvrt milionu zákazníků. Kvůli hurikánu bylo rovněž uzavřeno několik rafinérií a zastaveno 22 procent těžby ropy v Mexickém zálivu, což vedlo k růstu cen benzinu, píše agentura Reuters.

Témata:  USA hurikán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy