Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA hlásí na následky hurikánu Harvey první úmrtí

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Houston - Při požáru domu v texaském městě Rockport zasaženém hurikánem Harvey zemřel jeden člověk. Oznámil to dnes starosta města Charles J. Wax. Jde o první úmrtí, které americké úřady v souvislosti s hurikánem Harvey ohlásily.

Hurikán zasáhl texaskou pevninu v noci na dnešek s větry o rychlosti přesahující 210 kilometrů za hodinu. Nacházel se tak na čtvrtém stupni pětibodové škály. Nad pevninou však rychle zeslábl na první stupeň a později se změnil v tropickou bouři.

K nejvážněji postiženým místům patří právě desetitisícové městečko Rockport, jehož dvě třetiny obyvatel byly evakuovány. Hurikán ve městě poškodil řadu budov, včetně střední školy, hotelu a komplexu pro seniory. Některé z postižených objektů přitom byly určeny jako útočiště pro evakuované.

Americký stát Texas v noci na dnešek zasáhl nejsilnější hurikán za více než půl století. K zatím nejvážněji postiženým místům patří desetitisícové městečko Rockport, jehož dvě třetiny obyvatel byly evakuovány. Hurikán později zeslábl v pouhou bouři, stále však panují obavy ze silných dešťů a rozsáhlých záplav. Texaský guvernér Greg Abbott uvedl, že úřady zatím nemají v souvislosti s hurikánem informace o žádných úmrtích. Živel nicméně způsobil řadu materiálních škod, výpadky elektřiny a narušil těžbu ropy a provoz rafinerií.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v Texasu stav přírodní katastrofy, což usnadní poskytnutí pomoci z federálních fondů. Hurikán na texaskou pevninu pronikl s větry o rychlosti přesahující 210 kilometrů za hodinu. Nacházel se tak na čtvrtém stupni pětibodové škály. Nad pevninou však rychle zeslábl na první stupeň a později se změnil v tropickou bouři.

"Naše pozornost se přesunuje k extrémním a možná historickým úrovním záplav, které by mohly nastat," řekl Eric Blake z národního centra pro hurikány v Miami. Podle odhadů by do středy mohlo v některých částech Texasu spadnout až 760 milimetrů srážek a místy dokonce metr.

Oko hurikánu dospělo nad pevninu v pátek kolem 22:00 místního času (dnes kolem 05:00 SELČ) asi 50 kilometrů severovýchodně od města Corpus Christi. Před hurikánem utekly do bezpečí desetitisíce obyvatel ohrožených oblastí. V Rockportu hurikán podle záchranářů poškodil řadu budov, včetně střední školy, hotelu a komplexu pro seniory. Některé z postižených objektů přitom byly určeny jako útočiště pro evakuované.

Podle serveru BBC panují obavy, že někteří lidé jsou uvězněni ve zřícených budovách. Harvey je nejsilnější bouří, která Texas zasáhla od roku 1961.

Témata:  USA počasí hurikán Harvey hurikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy