Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli Trumpovu výroku začalo ve Venezuele vojenské cvičení

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Ve Venezuele v sobotu začalo dvoudenní celostátní vojenské cvičení, ke kterému byli povoláni i civilisté v záloze. Informovala o tom agentura Reuters.

Cvičení vyhlásil prezident Nicolás Maduro v reakci na výroky amerického prezidenta Donald Trumpa. Ten v polovině měsíce prohlásil, že USA zvažují v případě venezuelské krize několik možností, včetně vojenského řešení.

V pátek Spojené státy uvalily na Venezuelu hospodářské sankce, jimiž chtějí znemožnit tamní vládě přístup na finanční trhy v USA. Jde o další ze série sankcí, které USA v posledních týdnech vyhlásily vůči socialistické vládě prezidenta Nicoláse Madura kvůli potlačování opozice. Proti vládě od dubna demonstrují lidé v ulicích. Protesty, které venezuelský režim brutálně potlačuje, mají už na 130 obětí.

"Všichni Venezuelané ve věku od 18 do 60 let musí přispět k obraně národa před útočnými výhrůžkami Spojených států" stálo v prohlášení, které v sobotu odvysílala venezuelská státní televize. Ukázala zároveň několik záběrů, jak se civilisté učí zacházet se zbraněmi.

Venezuelské úřady o cvičení informují pod heslem "Je čas chránit vlast". Podle agentury Reuters se však akce účastní především zaměstnanci státní správy a Madurovi stoupenci.

Témata:  Venezuela Donald Trump

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy