Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelský režim se snaží udržet loajalitu armády, důstojníky dosazuje do vedení firem

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelští důstojníci zaujímají funkce ve vedení řady firem z nejrůznějších oborů. I tím se režim podle analytiků snaží udržovat loajalitu armády.

Jen za poslední tři roky vzniklo ve Venezuele podle místního serveru Crónica Uno 14 nových firem, které ovládá armáda. Celkem tak jejich počet vzrostl na 20. Předmět podnikání těchto firem dalece přesahuje vojenské potřeby. Vyrábějí totiž například i oděvy, nábytek, elektrospotřebiče či chirurgické nástroje. Jsou mezi nimi zemědělské podniky i stavební firmy, ale také banka, provozovatel televizního kanálu či cestovní kancelář.

Ve vysokých řídících funkcích těchto armádou vlastněných podniků, které dostávají štědré státní půjčky, jsou důstojníci i vládní činitelé. Například ve vedení dopravní firmy Emiltra je i ministr obrany Vladimir Padrino.

Podle analytiků citovaných serverem Crónica Uno si prezident funkcemi v armádních podnicích kupuje loajalitu armády. Jak už dříve napsal španělský deník ABC, situace je odlišná oproti vládě Madurova předchůdce Huga Cháveze. Ten byl sám armádní důstojník a těšil se široké podpoře armády i obyvatel. Bývalý řidič autobusu Maduro, jenž politickou kariéru začal jako šéf odborů, musí udržovat podporu armády vysokými platy a funkcemi. V zemi je také nebývale velké množství generálů - asi 2000.

Kontrolu nad dalšími podniky získala venezuelská armáda loni poté, co prezident dekretem vyhlásil stav ekonomické nouze. Na jeho základě byli dosazeni do vedení některých soukromých podniků důstojníci, kteří mají dohlížet na výrobu a distribuci základního zboží. Podle zdrojů ze soukromého sektoru ale tito důstojníci nijak nepřispívají k rozvoji podniků.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro firmy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy