Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpálení severokorejských raket je provokace, tvrdí Tillersou. USA ale dál chce mírové řešení

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson označil odpálení raket v Severní Koreji za provokaci. Spojené státy ale budou nadále usilovat o mírové řešení situace.

Severní Korea v sobotu vypálila několik střel, které dopadly do moře. Podle americké armády šlo o rakety krátkého doletu, možná i balistické, ale jihokorejští činitelé míní, že Pchjongjang zřejmě zkoušel velké dělostřelecké rakety.

Severní Korea a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu. Konflikt z let 1950-1953 byl totiž ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.

"Považujeme to za provokaci vůči Spojeným státům a našim spojencům," uvedl dnes podle agentury Reuters Tillerson. Dodal, že USA budou pokračovat v "kampani mírového nátlaku" zahrnující spolupráci se spojenci i s Čínou, aby zjistily, zda je možné přivést režim v Pchjongjangu k vyjednávacímu stolu.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, ale Pchjongjang od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupil.

Témata:  USA Severní Korea Rex Tillerson 1 severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy