Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rumunsku se uskutečnily protesty proti navržené justiční reformě

Rumunsko, ilustrační foto
Rumunsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bukurešť - V Bukurešti i v dalších rumunských městech protestovaly proti navrhované reformě soudního systému stovky demonstrantů. Plánované změny budí obavy z možného oslabení boje proti korupci v balkánské zemi. 

Lidé vyšli do ulic protestovat proti změnám, které ve středu předložil ministr spravedlnosti Tudorel Toader. „Vláda zlodějů a mafiánů," vykřikovali demonstranti před vládními úřady a vládnoucí sociální demokracii označovali za „rudou pohromu", uvedla agentura AP.

Prezident Klaus Iohannis, jenž pochází z opozičního tábora, vzápětí návrh označil za útok proti právnímu státu.

Zamýšlená reforma zejména omezuje pravomoci protikorupční prokuratury (DNA), která je velmi aktivní při vyšetřování nepravostí mezi vysokými politickými a státními činiteli a řadu jich už pohnala před soud. Návrh předložený Toaderem počítá mimo jiné s tím, že protikorupční prokuratura nebude moci vyšetřovat soudce.

Naznačuje také, že prokurátoři a soudci by mohli být stíháni za "chybná" rozhodnutí a nesprávně nařízená vyšetřování. Ministr rovněž doporučuje, aby generálního prokurátora a šéfa DNA už nemohl jmenovat prezident a aby tato pravomoc přešla na Nejvyšší soudcovskou radu.

Šéfka DNA Laura Kövesiová v únoru uvedla, že loni bylo obžalováno v protikorupčních případech téměř 1300 funkcionářů. Byli mezi nimi tři ministři, 17 zákonodárců, 16 soudců a dvě desítky vedoucích činitelů státních společností.

Témata:  Rumunsko korupce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy