Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protituristické nálady ve Španělsku dosahují bodu varu

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Mnoho Španělů je čím dál víc frustrováno armádou turistů, kteří berou útokem centra měst a zatěžují místní zdroje. A to bez ohledu na skutečnost, že cestovní ruch představuje zhruba 11 procent španělského hrubého domácího produktu.

V roce 2016 navštívilo Španělsko asi 75,3 milionu lidí. To značně převyšuje počet místních obyvatel, kterých je momentálně asi 46 milionů. Nyní se zdá, že hněv obyvatel se blíží bodu zlomu, kdy se frustrace mění ve skutečné násilí, napsal server news.com.au.

Na konci července se odehrál znepokojivý útok na vyhlídkový turistický autobus v jedné z hlavních španělských turistických destinací - Barceloně - když zastavil před stadionem Camp Nou kultovního fotbalového týmu FC Barcelona.

Čtyři maskovaní útočníci prořezali pneumatiky autobusu a načmárali na něj katalánsky: "El Turisme Mata Els Barris" - tedy turistika zabíjí obytné čtvrti. V té době se mnozí z turistů v autobuse báli, že se stali terčem teroristického útoku.

Jen o pár dní později někdo prořezal pneumatiky nájemních bicyklů pro turisty. K protituristické kampani se přihlásil Arran - mládežnické křídlo radikální strany Kandidátka lidové jednoty (CUP), která prosazuje nezávislost Katalánska. Mluvčí Arranu v prohlášení uvedl, že vandalismus v Barceloně byl projevem sebeobrany. "Hromadná turistika v Katalánsku vytváří obrovskou společenskou nerovnost. Tisíce lidí jsou nuceny opustit své čtvrti."

Protituristické hnutí nabralo na síle od června 2015, kdy byla starostkou města zvolena Ada Colauová, jež turisty otevřeně kritizuje. Prohlásila, že se bojí, že Barcelona "skočí jako Benátky" - tedy město, odkud turistika vyhání místní obyvatele. Poté zavedla turistické kvóty pro návštěvu takových míst, jako je slavné městské tržiště La Boqueria a uvalila roční moratorium na nové licence pro hotely a turistické byty ve městě.

Arran se pustil do akce i na ostrově Mallorca. V restauraci Mar de Nudos rozhodili konfety, odpálili dýmovnici a rozvinuli transparent s nápisem: "Turismus zabíjí Mallorku." V loňském roce se v centru Palmy na staré cihlové zdi objevily nápisy: "Turisti táhněte domů" a "Turisto, jsi terorista".

Témata:  turisté Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy