Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko nesouhlasí s výhradami EK k justiční reformě. Do Bruselu poslalo vzkaz

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Evropské komise koncem července dala Varšavě měsíc na to, aby uvedla kontroverzní justiční reformu do souladu s unijním právem. Polsko ale výtky odmítlo a tvrdí, že reforma „je v souladu s evropskými standardy i očekáváním společnosti".

Termín, do kdy měla Varšava odpovědět na doporučení z Bruselu, uplynul v sobotu. Ale ministerstvo usoudilo, že postačí odpovědět v pondělí, když sobota je volným dnem, poznamenal list Gazeta Wyborcza.

Komise 26. července pohrozila Polsku zahájením procedury, která může vést až k odejmutí hlasovacích práv Polska, jak o tom informoval místopředseda unijní exekutivy Frans Timmermans. EK je nad postupem polské vlády a strany Právo a spravedlnost (PiS) vůči polskému soudnictví velmi znepokojena delší dobu. Dvě předchozí doporučení EK ale k žádné změně ve Varšavě nevedly.

Prezident Andrzej Duda sice minulý měsíc vetoval dva kontroverzní zákony - o nejvyšším soudu a o soudcovské radě - ohrožení právního státu podle EK nadále trvá. Kroky polských úřadů podle komise zhoršují obavy o nezávislost justice v zemi.

Pochyby Bruselu jsou "neopodstatněné", uvádí se podle komuniké ministerstva zahraničí v odpovědi polské vlády na doporučení EK. Varšava „poskytla vyčerpávající vysvětlení k pochybám EK" a doufá, že dialog s komisí „bude napříště veden věcně a bez politických aspektů", uvedlo ministerstvo zahraničí.

„Spoléhám na to, že EK nám přestane posílat doporučení, kritizovat a vytýkat," prohlásil v rozhlasovém rozhovoru šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski. Doporučil místopředsedovi EK Timmermansovi, aby přestal kritizovat Polsko na tiskových konferencích, přestal považovat sledování Polska za své osobní poslání a přestal jezdit do Polska na politické demonstrace. Waszczykowski až dosud tvrdil, že EK nemá kompetenci hodnotit polský právní systém.

Témata:  Polsko Evropská komise (EK) justice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy