Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká policie opět může získat více typů zbraní z přebytků armády, Trump podepsal nařízení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: dodmedia.osd.mil

Washington – Nařízení někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, které policii dosud bránilo získat některé typy zbraní a vybavení z armádních přebytků, bylo zrušeno. Současný šéf Bílého domu Donald Trump podepsal dekret, který původní rozhodnutí ruší.

Informoval o tom Bílý dům. Podle ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse posílí Trumpovo rozhodnutí bezpečnost veřejnosti, kritici ale tvrdí opak, neboť policie bude moci disponovat bojovým arzenálem nevhodným pro policejní složky.

Původní program převodu nepotřebných zbraní a vybavení z armádních skladů policii fungoval od roku 1996, kdy příslušný zákon podepsal prezident Bill Clinton. Některé převody ale vyvolávaly kontroverze. Příkladem je školní policie, která v minulosti podle médií získala například granátomety, útočné pušky M16 či obrněné vozidlo odolávající minám.

Po incidentu v americkém městě Ferguson, kde bělošský policista zastřelil v srpnu 2014 neozbrojeného černošského mladíka, se na tuto výstroj zaměřila pozornost úřadů i médií. Případ vyvolal na předměstí St. Louis nepokoje, kvůli kterým guvernér státu Missouri vyhlásil v místě výjimečný stav.

Obama v reakci na kritiku využití někdejších armádních zbraní fergusonskou policií proti davu vydal dekret, kterým policii omezil získat od armády některé typy zbraní a vybavení.

Sessions, který dnes Trumpův záměr předem ohlásil, uvedl, že Obamova omezení byla příliš tvrdá a že Trumpova administrativa odmítá povrchní obavy o bezpečí veřejnosti. Rozhodnutí přivítaly i policejní organizace.

Témata:  Donald Trump USA policie USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy