Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

San Diego postihla epidemie žloutenky typu A, zemřelo 14 lidí

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

San Diego - Kalifornské město San Diego se potýká s epidemií žloutenky typu A. Nemoc si od začátku roku vyžádala již 14 mrtvých a přes 250 lidí skončilo v nemocnici.

Co do počtu mrtvých jde o největší epidemii žloutenky typu A, jakou americká střediska pro kontrolu nemocí zaznamenala. Předchozí epidemie, kterou v roce 2003 způsobila v Pensylvánii zelená cibule, si vyžádala tři oběti a přes 120 hospitalizovaných.

V San Diegu se od začátku roku objevilo více než 350 nakažených, z nichž 264 skončilo v nemocnicích. Počet případů začal prudce narůstat od začátku července. Nakaženými jsou převážně bezdomovci a narkomani, informovala dnes agentura AFP.

Úřadům se zatím nepodařilo najít zdroj nákazy, ať už jde o jídlo, pití nebo drogy. Virus žloutenky typu A se vylučuje stolicí a poté přenáší dotekem, kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Projeví se dva až sedm týdnů od nákazy.

Onemocnění v první fázi připomíná chřipku - teplota, nevolnost, bolest hlavy a břicha, celková slabost. V další fázi má pacient tmavou moč a světlou stolici, může se přidat svědění kůže. Příznaky někdy nemusí být přítomny a nemocného přivádí k lékaři až žluté zbarvení kůže a bělma oka.

Témata:  USA nemoc žloutenka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy