Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

New York bojuje proti kouření, lidé tu za cigarety zaplatí tučnou částku

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

New York - Starosta New Yorku v pondělí podepsal nový soubor protikuřáckých zákonů, který zahrnuje i zvýšení minimální ceny krabičky cigaret na 13 dolarů (zhruba 284 korun) z nynějších 10,50 dolaru.

Nová minimální cena podle agentury AP vstoupí v platnost v červnu příštího roku. New York se stane nejdražším místem pro nákup cigaret ve Spojených státech. New York v rámci nových protikuřáckých zákonů rovněž o polovinu sníží počet licencí pro maloobchodní prodej tabákových výrobků.

"Tyto nové zákony nejenže sníží počet kuřáků v našem městě, ale také zachrání životy," prohlásil starosta Bill de Blasio.

Odpůrci zvyšování cen tabákových výrobků nicméně varují, že řada kuřáků v důsledku zdražení začne nakupovat nezdaněné cigarety na černém trhu.

Podíl kuřáků v New Yorku v roce 2015 činil 14,3 procenta ve srovnání s 21,5 procenta v roce 2002. Úřady doufají, že do roku 2020 klesne na 12 procent.

Témata:  cigarety New York kouření

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy