reklama

Vzteklina se potvrdila u netopýra, který byl počátkem měsíce nalezen přímo v centru polského Těšína. Tamní úřady upozornily chovatele zvířat, která jsou náchylná na onemocnění touto chorobou, že byl vydán zákaz přemísťování zvířat do a z ohroženého území.

"Jde prakticky o tříramenné území ve středu města kousek od nábřeží až po železniční kolej a z další strany po evangelický hřbitov. Území je označeno výstražnými tabulemi na dopravních značkách," uvedla mluvčí radnice Dorota Havlíková.

Psi v tomto území musí být na vodítku a mít platné očkování proti vzteklině. Kočky nesmí být puštěny volně. Navíc platí zákaz výstav, lovení zvířat a podobně.

"Podle nařízení Státní veterinární správy Polské republiky může dojít ke kontrole platných očkování a mezinárodního průkazu zvířete v zájmovém chovu, které při překročení hranice musí mít chovatel u sebe, jak to nařizují mezinárodní předpisy. Zvíře, které vstoupí do oblasti karantény, ji nesmí podle nařízení veterinární správy opustit," varovala mluvčí radnice v Českém Těšíně.