Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Azyl do Německa s omezením. Maroko, Tunisko a Alžírsko jsou bezpečné země

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německý Spolkový sněm dnes schválil zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí. Aby občanům těchto zemí německé úřady azyl přiznaly, musí migranti prokázat, že oni sami nebo jejich rodinní příslušníci čelí ve vlasti perzekucím.

Diskuse o zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí se v Německu rozproudila po silvestrovských útocích na ženy v Kolíně nad Rýnem a dalších městech. Podle vyšetřovatelů byli pachatelé útoků převážně přistěhovalci ze severní Afriky.

Německá vláda věří, že rozšíření seznamu bezpečných států zrychlí azylová řízení. Zařazení země na tento seznam znamená, že Berlín předpokládá, že se v těchto státech dodržují základní práva.

"Budeme dál pomáhat potřebným, ale chceme omezit příchod těch, kteří žádnou pomoc nepotřebují," řekl před hlasováním ministr vnitra Thomas de Maiziére. Připomněl, že loni přišlo do Německa 26.000 migrantů ze tří severoafrických zemí, azyl ale získalo méně než jedno procento z nich.

Zákon však ještě musí podpořit Spolková rada a v ní budou vládní strany potřebovat i hlasy opozičních Zelených. Ti nyní návrh kritizovali. "V žádné z těchto zemí není nezávislá justice. Je tam omezená svoboda tisku, jsou porušována práva žen," uvedla poslankyně za Zelené Luise Amtsbergová.

De Maiziére opoziční kritiku odmítl. "Vláda si je vědoma toho, že u dotčených zemí není stav lidských práv na stejné úrovni jako v Německu. Ale aby měl někdo nárok na azyl, musí být sám pronásledován. To, že někde nejsou dodržována lidská práva tak, jako u nás, nemůže paušálně zakládat právo na udělení azylu," řekl.

Témata:  Německo uprchlíci Alžírsko

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy