Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dorazil do bouří zmítaného Texasu

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Houston (USA) - Prezident Spojených států Donald Trump dnes přicestoval do texaského Corpus Christi, které se vzpamatovává z řádění hurikánu a bouře Harvey. Prezidenta doprovází manželka Melania a také několik ministrů jeho administrativy.

Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová novinářům řekla, že prezident se do Texasu vrátí zřejmě v sobotu, kdy připravuje i návštěvu sousední Louisiany.

Sandersová uvedla, že Trump se chce během návštěvy Texasu zaměřit na koordinaci záchranných a rekonstrukčních prací mezi úřady na místní, státní a federální úrovni. "Prezident si chce být jistý, že žádná činnost nenaruší rekonstrukční úsilí," vysvětlila.

S Trumpem jsou v Texasu také ministr zdravotnictví Tom Price, úřadující ministryně vnitřní bezpečnosti Elaine Dukeová a ministr pro bydlení a rozvoj zástavby Ben Carson. Podle Sandersové jsou tato ministerstva klíčová ke zvládnutí přírodní katastrofy a následné obnovy.

 Bouře Harvey, která pustoší od soboty hlavně Texas, nepoleví ani dnes. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Ve svém prohlášení uvedlo, že "katastrofální a život ohrožující záplavy" potrvají. Varování se týká Texasu a Louisiany, ale podle NHC dopad pocítí i lidé v pobřežních oblastech Mississippi a Alabamy. Také tam silně prší.

"Dbejte, prosím, doporučení místních úřadů. Nevydávejte se na cestu, pokud jste na bezpečném místě. Nejezděte autem po zaplavených silnicích," uvádí se v doporučení střediska.

Podle něj Harvey v pondělí zesílil, i když se posunul nad Mexický záliv. Meteorologové předpovídají, že nad zálivem systém setrvá 36 hodin a ve středu postoupí zpět nad pevninu východně od Houstonu. Pak bude směřovat na sever a měl by slábnout. Předtím ale může napadnout dalších 50 centimetrů vody. I když už živel nebude nad Houstonem, voda v zaplavených místech bude klesat jenom pomalu, upozornil ředitel Národní meteorologické služby (NWS) Louis Uccellini.

Témata:  USA Texas v USA Donald Trump hurikán Harvey

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy