reklama

Generál James Witham, který má na starosti domácí operace gardy, odhaduje, že texaská národní garda v nadcházejících dnech navýší svou pomoc na 8000 až 10.000 gardistů, dalších 20.000 až 30.000 gardistů by pak do Texasu mohlo být povoláno z dalších států USA.

Generál rovněž prohlásil, že armáda poskytuje Texasu vše, oč guvernér Greg Abbott žádá. Dodal ale, že vojenské operace omezují povětrnostní podmínky a také záplavy, které znemožňují využít některé silnice.

Texaské město Houston, které po hurikánu a bouři Harvey čelí ničivým záplavám, požádalo Federální agenturu pro řešení krizových situací (FEMA) o pomoc se zřízením nových 10.000 míst pro evakuované obyvatele. Podle agentury Reuters to dnes oznámil starosta města Sylvester Turner.

Houston podle Turnera otevře nová ubytovací střediska, aby se mohl postarat o občany města a přilehlých oblastí. Turner také řekl, že městské kongresové středisko, jehož kapacita byla původně určena pro 5000 lidí, nyní obývá 9000 evakuovaných.

"Nikoho neposíláme pryč, to ale neznamená, že nepotřebujeme zvýšit naši kapacitu," řekl Turner novinářům s tím, že názvy nových nouzových středisek budou úřady zveřejňovat postupně, jakmile budou zprovozněna. Od FEMA pak Turner žádá další zásoby.