Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hraniční přechod mezi Irákem a Jordánskem se po dvou letech znovu otevírá

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Ammán - Jordánsko dnes po dvou letech znovu otevírá Turajbíl, svůj jediný hraniční přechod s Irákem. Stalo se tak díky tomu, že irácká armáda ovládla dálnici od hranice na Bagdád, kterou od roku 2014 kontroloval Islámský stát (IS)..

Iráčtí vojáci opustili Turajbíl na 180 kilometrů dlouhé hranici s Jordánskem v létě 2014, když se islamisté zmocnili téměř všech přechodů na západní hranici země. Obchodní přeprava přes hranici trvala ještě asi rok, do července 2015, kdy Irák zahájil ofenzivu v hraniční provincii Anbár, uvedla agentura Reuters.

"Otevření přechodu je pro Jordánsko a Irák významnou událostí. Je to důležitá dopravní tepna," poznamenal již minulý týden jordánský ministr vnitra.

Irácké úřady se také snaží zajistit bezpečnost na dálnici spojující jihoirácké přístavní město Basra s Jordánskem, neboť přes jordánský přístav Akaba u Rudého moře přicházela do Iráku většina zboží dováženého z Evropy.

V rozsáhlé pouštní provincii Anbár se dosud nacházejí poslední bašty IS. Radikálové stále drží některá tamní města, především u hranice se Sýrií, která se nachází asi 200 kilometrů severně od Turajbílu. IS je v Iráku přítomen ještě v Havídži, asi 300 kilometrů severně od Bagdádu v provincii Kirkúk.

Témata:  Jordánsko Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.