Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela nabízí zatopeným americkým státm pomoc pět milionů dolarů

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Pomoc obyvatelům amerických států Texas a Louisiana, které v těchto dnech sužují ničivé záplavy, nabídla pomoc také jihoamerická Venezuela. Tato země je sama už několik let v ekonomické krizi, v níž se tamním obyvatelům nedostává základních potravin a léků.

Podle agentury AP oznámil venezuelský ministr obrany Jorge Arreaza, že vláda dá na pomoc až pět milionů dolarů (asi 110 milionů korun). Venezuela se už několik let nachází v hluboké ekonomické krizi a s USA má napjaté vztahy, naposledy minulý týden Washington na venezuelský režim uvalil další finanční sankce.

Podle deníku El Nacional šéf venezuelské diplomacie dnes oznámil, že Venezuela „dá k dispozici vše, co nyní může poskytnout, včetně materiální pomoci či záchranářů". Dodal, že země dá na pomoc také pět procent z prodejů ropné firmy Citgo. Tato společnost, jejímž většinovým vlastníkem je venezuelská státní ropná firma PDVSA, sídlí v americkém Houstonu ve státě Texas a záplavami prý postižena nebyla.

USA zavedly minulý týden sankce i na firmu Citgo, která mimo jiné provozuje v USA mnoho benzínových čerpacích stanic. Zakázáno má vyplácení dividend a podílů na zisku do Venezuely, jinak ale může v USA nadále fungovat, včetně získávání krátkodobých úvěrů.

Opozice a mnozí ekonomové viní z ekonomické krize v zemi socialistickou politiku venezuelské vlády, která kromě toho v zemi zavádí autoritářské způsoby. Někteří to označují jako diktaturu, včetně USA, které kvůli tomu na tamní režim uvalily sankce.

Témata:  Venezuela USA povodně v USA

Aktuálně se děje

9. května 2024 16:51

Putin stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy