Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruskou odvetnou akci za štíty nad Evropou odnese Rumunsko a Polsko, píše ruský tisk

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - List Novaja gazeta analyzuje možné reakce Ruska na čtvrteční spuštění protiraketového systému v Rumunsku, podobné zařízení má vzniknout i v Polsku. Podle oficiálního stanoviska Washingtonu je štít ochranou proti balistickým raketám Íránu, Moskva to ale vidí jinak.

Rumunsko a Polsko se mohou stát "objekty odvetných akcí" Ruska v případě dalšího rozmísťování nových zbraní na svém území, napsal ruský list Novaja gazeta.

Vojenský expert generálplukovník Jurij Netkačev podle deníku uvedl, že americké protiraketové zařízení umístěné v Rumunsku bude mít za následek změnu zamíření ruských operačně taktických raket a jiných velice přesných zbraní na tyto nové cíle.

"To není žádná senzace, protože oficiální představitelé v Moskvě již dříve opakovaně říkali, že Rusko přijme nezbytná vojensko-technická opatření v případě posunu infrastruktury NATO k ruským hranicím," poznamenal generál.

Podle náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil armádního generála Valerije Gerasimova jsou tři důvody pro nutnost ruských protiopatření. Patří k nim skutečnost, že z protiraketových systémů v Rumunsku a Polsku bude možné vypouštět střely s plochou dráhou letu Tomahawk.

Druhým důvodem je, že protiraketový štít, který USA budují v Evropě, v Tichomoří a na svém území, bude schopen útočit na balistické rakety odpalované z moře i ze země ve všech fázích jejich letu.

A zatřetí, "pokračování v realizaci protiraketových plánů USA a NATO znamená reálnou hrozbu pro ruské strategické jaderné síly". Náčelník generálního štábu je přesvědčený, že komplexy Aegis, jež mají být nasazeny i v Rumunsku a Polsku, mají "významný protidružicový potenciál, který ohrožuje fungování ruského orbitálního uskupení kosmických aparátů".

K případné likvidaci amerických protiraketových komplexů v Rumunsku a Polsku Rusko zbraně má, uvádí Novaja gazeta. Nabízejí se především střely s plochou dráhou letu systému Kalibr NK odpalované z moře. Mají dolet až 2600 kilometrů, takže z Černého moře zaručeně zasáhnou jakýkoli cíl na území Rumunska i Polska.

Použít by bylo možné i střely s plochou dráhou letu Х-101/102 odpalované ze strategických bombardérů.  Využít by se dal i raketový komplex operativně taktického určení Iskander-M.

Témata:  Ruská armáda USA NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy