Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové se připravují na invazi? Moskva vyslala do světa jasný vzkaz

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko v úterý oznámilo, že společné válečné hry s Běloruskem budou čistě obranné povahy. Odmítlo tak spekulace a varování, podle kterých by Moskva mohla využít cvičení jako odrazový můstek pro zahájení invazí Polska, Litvy nebo Ukrajiny. Informuje o tom agentura Reuters.

Do cvičení Zapad 2017 bude v příštím měsíci zapojeno celkem asi 13 000 ruských a běloruských vojáků a téměř 700 kusů vojenské techniky, uvedly ruské zpravodajské agentury s odvoláním na zástupce ruského ministra obrany Alexandera Fomina.

Tato čísla byla v souladu s mezinárodními pravidly, podotýká Reuters. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že aliance bude pozorně sledovat cvičení a vyzval k tomu, aby se tyto hry konaly otevřeně a legálně.

Právě kvůli nedostatku informací mají některé země strach, že cvičení může maskovat nekalé plány Moskvy. Podle expertů jde ale o zbytečnou paniku. „Lidé se obávají, že se jedná o trojského koně," řekl americký generál Ben Hodges v červenci. „Říkají: Děláme jen cvičení. A pak najednou přesunou všechny lidi a techniku jinam,“ varoval.

Podobné hlasy se ozvaly i z Polska „Kvůli nedostatečné transparentnosti o cvičení moc nevíme. To je nebezpečí především pro Ukrajinu, ale také pro jiné země. To je potenciální hrozba. Neříkám, že se něco stane, nějaký útok nebo provokace proti členským zemím NATO. Nicméně panuje ovzduší strachu a neurčitosti spojené zejména s manévry Zapad," prohlásil také velvyslanec Polska v USA Piotr Wilczek.

Experti ale připomínají, že cvičení Západ se konala například i v letech 2009 a 2013, konají se tedy každé čtyři roky. Letošní akce je součástí každoročně rotující řady rozsáhlých cvičení. „To, co víme, je, že celkový počet ruských vojsk na území Běloruska by neměl překročit 3 000 pracovníků," připomíná vojenský expert Dmitrij Gorenburg a dodává, že „pravděpodobnost, že toto cvičení poslouží jako krytí pro nějaký větší falešný cíl, ať jde o útok na Ukrajinu nebo Litvu nebo tajnou okupaci Běloruska, je prakticky nulová“.

Další experti pak dodávají, že Minsk by jen těžko nechal v zemi nepozvané vojáky a že Moskva nemá v rozpočtu peníze, aby je tam nechala. Běloruský náměstek ministra obrany Oleg Belokonev v úterý ujistil, že ruští vojáci i vybavení přivezené do Běloruska pro válečné hry bude po skončení cvičení opět staženo, informovala agentura Interfax.

Témata:  Ruská armáda Bělorusko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy