Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kern bude novým kancléřem Rakouska, změní razantně vládu

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Novým rakouským kancléřem a předsedou sociální demokracie (SPÖ) se stane dosavadní šéf rakouských drah Christian Kern. Do funkce by mohl být jmenován v úterý či ve středu.

Uvedl to dnes prozatímní předseda strany a vídeňský starosta Michael Häupl. "Rozhodnutí už padlo," řekl Häupl. Potvrdit by ho dnes na svém neformálním jednání měli ještě předsedové jednotlivých zemských organizací strany. Definitivní rozhodnutí o nástupci odstoupivšího předsedy a kancléře Wernera Faymanna padne v úterý na předsednictvu, upozornil Häupl.

Už v úterý by podle rakouského listu Kurier mohl prezident Heinz Fischer jmenovat Kerna také do čela vlády. Podle agentury DPA se tak stane zřejmě až ve středu.

Personální složení kabinetu je podle Häupla plně v rukou nového kancléře. Rakouská média už spekulují, že se Kern pustí do rozsáhlé přestavby vlády. Odejít by mohli současní ministři dopravy, práce či školství.

Kern se narodil 4. ledna 1966 ve Vídni, kde se také věnoval mediálním studiím. Poté pracoval jako novinář. Rakouské dráhy vede od roku 2010.

Témata:  Rakousko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy