Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká policie zadržela zdravotní sestru, nepovolila odběr krve pacienta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: nj.com

Salt Laky City - Neobvyklý případ řeší v americkém Utahu. Policie zadržela zdravotní sestru a v poutech ji odvedla kvůli tomu, že nepovolila odběr krve pacienta v bezvědomí.

Případ se stal v Salt Lake na konci července, teprve nyní byl i s kamerovým záznamem zveřejněn.

Policista chtěl v univerzitní nemocnici přeživšímu vážné dopravní nehody odebrat krev, aby zjistil, zda neměl v těle nepovolené látky. Sestra Alex Wubbelsová ale odběr krve nepovolila s tím, že je to možné jen tehdy, pokud s tím pacient souhlasí, nebo je dotyčný zadržen, případně je k takovému úkonu vydáno soudní rozhodnutí. Protože pacient oficiálně zadržený nebyl, policie neměla soudní povolení a pacient kvůli svému stavu nemohl poskytnout souhlas, odběr krve Wubbelsová odmítla.

Policista, který sestru zadržel, svůj krok zdůvodnil tím, že Wubbelsová brání kriminálnímu vyšetřování. "Odejdu buď s krví, nebo si odvezu pacienta," řekl v jednu chvíli policista Wubbelsové.

Záběry policejního zákroku zveřejnil právní zástupce zdravotní sestry. Policie v Salt Lake uvedla, že incident vyšetřuje a že policista, který Wubbelsovou zadržel, prozatím nesmí odebírat krev. Tento zákrok mohou provádět pouze policisté s potřebným školením.

Zasahující policista ve výpovědi uvedl, že krev chtěl odebrat kvůli pacientově ochraně a že dotčený nebyl z ničeho obviněn. Muž, který je řidičem kamionů, byl do nemocnice převezen s vážnými popáleninami poté, co do jeho nákladního vozu narazil jiný řidič, který ujížděl před policií. Ten nehodu nepřežil.

Témata:  Utah nemocnice policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy