reklama

Zvláštností je, že ani o jedné z vojenských akcí neinformoval žádný americký deník. Přitom jakékoliv ruské aktivity byly doposud ve světle vyšetřování kolem prezidentských voleb považovány za "konspiraci" a média jim věnovala pozornost prakticky každý den. Současné manévry obou státu mohly být při sebemenší chybě naprosto katastrofální.

Ještě s větším podivem přitom je, že oba státy na sebe vzájemně nijak nereagovali, píše list The national Interest. Vždyť administrativy si nenechají ujít jedinou příležitost k tomu, aby druhou stranu mohly řádně nařknout z porušování světového míru či zbytečnému zaneřádění planety radioaktivním odpadem.

Ze zpráv dostupných z ruského tisku víme, že Rusko celkem odpálilo čtyři rakety středního doletu, tři z nich byly otestovány na ponorkách. Všechny byly přitom typy, které mohou nést jaderné hlavice. O amerických testech toho víme ještě méně, ruský tisk však na adresu Washingtonu posměšně poznamenal, že jejich reakce připomínala "útok opilce na mnohem silnějšího protivníka".

Zatímco ruská strana trvá na tom, že jejich testy jsou zaměřené na Blízký východ a boj s Islámským státem, Spojené státy se zase schovávají za výmluvu, že vše je součástí příprav na případnou eskalaci severokorejské krize. Jisté však je, že oba manévry silně připomínaly trénink během studené války a Moskva s Washingtonem si vyslaly vzkaz, že jsou na sebe připravení.

Zvláštností také je, že svůj zůstává bez komentáře, co se obou akcí týče, k situaci se nevyjádřila ani Čína. Podle odborníků se státy snaží informace o testech držet co nejdále od médií z toho důvodu, že by to mohlo vyvolat nesouhlas u obyvatelstva.

Jak Rusko, tak i USA nyní potřebují sehnat v rozpočtu peníze na domácí záležitosti, jako je špatná lékařská péče a pojištění, je potřeba investovat do infrastruktury i vzdělání a zelené energie. Na tyhle věci nejsou v rozpočtu peníze, ale na nové nukleární zbraně je místo vždycky.