Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce miliardy dolarů od Kongresu pro pomoc v Texasu, sám tam opět jede

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washingon - Americký prezident Donald Trump požádal Kongres o uvolnění 7,85 miliardy dolarů (192,4 miliardy Kč) jako počáteční pomoc na obnovu území poškozených hurikánem Harvey. Šéf Bílého domu opět osobně zavítá do Texasu.

V dopise určeném mluvčímu Sněmovny reprezentantů Paulu Ryanovi rovněž varoval, že pokud se nepodaří zvýšit dluhový strop, což by se mělo uskutečnit do konce září, může to zabránit dalšímu uvolnění prostředků na pomoc při katastrofách.

Mulvaney dodal, že požadované peníze jsou pouze jakousi "zálohou" na pomoc postiženým státům při obnově po řádění bouře. Bílý dům počítá s dalšími žádostmi o pomoc při financování obnovy po Harveym. Guvernér Texasu Greg Abbott uvedl, že jeho stát možná bude potřebovat více než 125 miliard USD, napsala agentura Reuters.

Trump v úterý přiletěl do texaského Corpus Christi, nedaleko kterého před týdnem hurikán vstoupil na pobřeží, naopak nenavštívil Houston. Dnes se ale prezident, kterého bude opět doprovázet manželka Melania, do oblasti Houstonu podívat. V úterý Houston vynechal s vysvětlením, že nechce, aby jeho návštěva zatížila chod záchranných prací. V Louisianě Trump zavítá zřejmě do města Lake Charles.

Po úterní cestě do Texasu Trump čelil kritice, že se nesetkal s obyvateli postiženými živlem, média očekávají, že tentokrát se s osudy lidí bojujících s následky Harveyho osobně seznámí.

Témata:  Donald Trump povodně v USA Texas v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.