Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útoky na americké diplomaty pokračují, tentokrát na Kubě

Na Kubě dochází k soustavnému porušování lidských práv, upozorňuje europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský
Na Kubě dochází k soustavnému porušování lidských práv, upozorňuje europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský
Foto: Tomáš Zdechovský

Washington - Útoky na americké diplomaty vedené zřejmě s pomocí akustického zařízení, které poškozuje sluch, pokračují. Původně USA tvrdily, že útoky začaly loni a skončily letos na jaře. Další incident se však odehrál i v srpnu. Celkem je už postiženo 19 osob.

Útoky způsobují poškození mozku, ztrátu rovnováhy a vedou k trvalé hluchotě. USA z nich viní Kubu, která to ale popřela a oznámila, že zprávy vyšetřuje.

Poprvé se o záležitosti začalo hovořit v srpnu, když USA oznámily vyhoštění dvou kubánských diplomatů z Washingtonu. Symptomy poprvé oznámilo koncem loňského roku několik amerických diplomatů a jeden Kanaďan. V květnu USA za neschopnost Kuby poskytnout diplomatům ochranu vyhostily dva kubánské diplomaty. Letos v srpnu USA oznámily, že ošetření potřebovalo 16 postižených a že útoky už ustaly.

V pátek mluvčí amerického ministerstva zahraniční Heather  Nauertová řekla, že další incident se stal nedávno v srpnu. "Nemůžeme vyloučit, že budou i jiné případy, zdravotníci personál velvyslanectví vyšetřují," dodala. Podle svazu americké zahraniční služby se u postižených projevuje fyzické poškození mozku, permanentní ztráta sluchu a přídatné symptomy jako ztráta rovnováhy, úporné bolesti hlavy, otok mozku a narušení kognitivních funkcí.

Jakým způsobem jsou útoky vedeny, není jasné. Americká média hovoří o akustickém zařízení, které vydává pro lidské ucho neslyšitelné zvukové vlny, které mohou způsobit hluchotu.

Profesor technických věd na Oxfordské univerzitě Robin Cleveland řekl, že "to, co se děje na Kubě, je zřejmě způsobeno ultrazvukem - frekvencemi vyššími než 20 kilohertzů", s čímž souhlasí i Tim Leighton, který přednáší na Southamptonské univerzitě vědu o ultrazvuku a akustice pod vodní hladinou. Leighton se ale zároveň kloní k jednoduššímu vysvětlení. Podle něj je třeba nejdříve prověřit, zda personál nebyl vystaven jedu nebo nějakým drogám.

Témata:  USA diplomacie Kuba

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy