Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřovatel Mueller získal Trumpův dopis k odvolání šéfa FBI

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Dle listu The New York Times získal zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller původní návrh dopisu prezidenta Donalda Trumpa zdůvodňující překvapivé odvolání někdejšího šéfa FBI Jamese Comeyho. Text by mohl osvětlit Trumpovy skutečné výhrady vůči Comeymu.

Návrh dopisu vznikl na počátku května během Trumpova pobytu v jeho soukromém golfovém klubu v Bedminsteru. Proti textu se ihned postavil právní zástupce Bílého domu Don McGahn, který tvrdil, že hněvivý tón listu a přeskakování z tématu na téma může být problematické.

Podle informací The New York Times jako sporné pasáže označil McGahn zmínky o soukromých setkání Trumpa s Comeym a také odkazy na Comeyho ujišťování o tom, že prezident není v takzvané ruské kauze předmětem vyšetřování.

Kontroverzní text vznikl poté, co se Trumpův zeť a zároveň poradce Jared Kushner s dalším poradcem Bílého domu Stephenem Millerem shodli na tom, že Comey by měl být odvolán. Prezident proto nařídil Millerovi, aby dopis zdůvodňující tento krok sestavil, zároveň mu nadiktoval své myšlenky. The New York Times poznamenal, že několik lidí, kteří Millerův několikastránkový návrh viděli, ho označilo jako tirádu.

Po návratu do Washingtonu oznámil Trump na jednání s předními činiteli Bílého domu, že Comeyho odvolá. Zároveň všem přečetl Millerův text, uvedl deník. V reakci na to McGahn okamžitě prezidenta varoval před citlivostí svého záměru a navrhl úpravu připravovaného dopisu.

Základem dopisu, ve kterém Bílý dům zdůvodnil propuštění Comeyho, se nakonec stalo hodnocení Roda Rosensteina, který je náměstkem ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse.

Témata:  Donald Trump USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy