Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský aktivista si může oddechnout. Za odstranění srpu a kladiva z pomníku mu hrozí jen pokuta

Komunismus
Komunismus
Foto: Reprofoto YouTube

Košice - Slovenský aktivista a umělec, který z pomníku sovětským vojákům odstranil osm komunistických symbolů srpu a kladiva, byl dnes propuštěn z vazby. Obviněn zůstává, ale hrozí mu pouze peněžní pokuta.

Ľuboš Lorenz je obviněn z výtržnictví, protože z pomníku na košickém náměstí Osvoboditelů odstranil osm komunistických symbolů. Aktivista se domnívá, že trestný čin nespáchal, protože na Slovensku už 20 let platí zákon, který komunismus označuje za zločinný a nezákonný.

Prokurátor ještě v pátek soudu navrhl, aby Lorenze vzal do vyšetřovací vazby a zdůvodnil to obavou, že bude v trestné činnosti pokračovat. Prokuratura se však návrh na vzetí do vazby rozhodla vzít zpět.

Postup policie a prokuratury, který vyústil v umělcovo zadržení na čtyři dny, označil za přísný slovenský prezident Andrej Kiska.

V současnosti čelí výtvarník ještě staršímu obvinění, protože s přítelem nabarvili červeně bustu Vasila Biľaka v jeho rodné obci Krajná Bystrá.

Témata:  Slovensko pomník vazba

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy