Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva Američané v Íránu neuspěli s odvoláním, za špionáž zůstanou 10 let ve vězení

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Íránské úřady zamítly odvolání dvěma Američanům odsouzeným v zemi na deset let do vězení. Dle verdiktu spolupracovali s vládou ve Washingtonu a prováděli špionáž.

Americký podnikatel íránského původu Siamak Namazi byl v Íránu zatčen před dvěma lety, když přijel navštívit příbuzné, jeho 81letý otec loni v únoru.

Siamak Namazi je manažer firmy Crescent Petroleum. Otec, který v minulosti pracoval v Dětském fondu OSN (UNICEF), přijel do Íránu, aby vymohl propuštění syna.

Dalšímu Američanovi, Nizaru Zakkaovi původem z Libanonu, odsouzenému loni v září rovněž na deset let za špionáž, bylo odvolání také zamítnuto.

Íránci zadržují několik cizinců, kteří mají dvojí občanství. Země dvojí občanství neuznává. Odsouzenci bývají za mřížemi drženi za účelem výměny vězňů se západními zeměmi.

Témata:  Írán USA špionáž

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy