Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rus ze vzteku kvůli filmu najel autem s výbušným materiálem do kina

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jekatěrinburg - Film Matilda režiséra Alexeje Učitěle o románku mezi následníkem ruského trůnu, pozdějším posledním carem Mikulášem II., a petrohradskou baletkou Matildou Kšesinskou vyvolává v Rusku bouřlivé reakce. Jeden muž se rozzuřil natolik, že dnes ráno terénní dodávkou naloženou plynovými bombami a sudy s benzinem najel do kina v Jekatěrinburgu na Urale.

Vzniklý požár se hasičům podařilo během půlhodiny uhasit, nikdo nebyl zraněn, uvedly místní úřady. Policii se podařilo zadržet podezřelého (39), který se prý k pokusu o vypálení kina Kosmos již přiznal. Podle agentury Interfax jde o "duševně nemocného" muže.

"Není jasné, jak to hodnotit. Na jedné straně je to zjevně teroristický útok, ale nikdo nebyl zraněn, útočilo se proti prázdné budově," uvedl starosta Jevgenij Rojzman.

Snímek Matilda opírající se víceméně o historii vyvolal nevoli monarchistů, pravoslavného kléru i vladařů muslimských autonomních republik na ruském severním Kavkazu. V kampani proti filmu Matilda dokonce zazněly výhrůžky podpalování kin, která se jej odváží promítat.

Proti snímku, který se má na plátnech ruských kin objevit až 26. října, spustila kampaň někdejší krymská prokurátorka, nyní poslankyně vládní strany Jednotné Rusko Natalija Poklonská. Snímek podle ní uráží city věřících i památku posledního cara; pravoslavná církev totiž uznala Mikuláše II. a členy jeho rodiny, povražděné bolševiky, za svaté mučedníky.

Čečenský vládce Ramzan Kadyrov dříve žádal, aby se film v jeho regionu nepromítal. Stejnou žádost zaslal do Moskvy i sousední Dagestán.

Ministerstvo kultury nicméně promítání filmu povolilo. Jediným omezením je věková hranice: diváci musí být starší 16 let.

Témata:  Rusko kina teroristické útoky v Rusku

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy