Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští experti pomůžou Srbsku s kybernetickou ochranou, dostanou se i k důležitým bezpečnostním informacím

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: GOPAS

Bělehrad - Srbská policie bude mít novou posilu. Ruští experti ji pomůžou s bojem proti počítačové kriminalitě. Rusové sami přitom čelí obviněním, že spolupracuje s internetovými piráty.

Nová dohoda o spolupráci bude spočívat i ve sdílení důležitých bezpečnostních informací. V rozhovoru, který dnes zveřejnil srbský deník Politika, to řekl srbský ministr vnitra Nebojša Stefanović. Rusko přitom dlouhodobě čelí obvinění ze sponzorování a spolupráce s počítačovými piráty, a to zejména ve věcech, které jsou pro zemi politicky či hospodářsky důležité. Týká se to například loňských prezidentských voleb ve Spojených státech. Moskva obvinění důrazně odmítá.

"Domluvili jsme se, že experti těm našim ukážou, jak ruská policie bojuje proti organizovanému zločinu a počítačové kriminalitě, jak bojovat proti nelegální migraci a také proti obchodu s drogami," řekl Stefanović. Na spolupráci mezi experty se dohodl se svým ruským protějškem Vladimirem Kolokolcevem 29. srpna.

Kromě spolupráce mezi experty budou podle srbského ministra Bělehrad a Moskva také sdílet důležité informace, které mohou pomoci předejít bezpečnostním hrozbám, jako například potenciálním teroristickým útokům. Představitelé Srbska a Ruska podle Stefanoviče rovněž hovořili o tom, že srbští policisté by svým ruským kolegům mohli pomáhat na mistrovství světa ve fotbale, které se v roce 2018 uskuteční v Rusku.

Témata:  Rusko Srbsko kybernetická bezpečnost

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy