reklama

Hrdost v jejím hlase nešlo přeslechnout. Vidět ji bylo možné i začátkem července, když ohlásila první test severokorejské mezikontinentální rakety.

V roce 1994 oznamovala s pláčem úmrtí zakladatele státu Kim Ir-sena. Stovky tisíc Severokorejců ji napodobily. Koncem roku 2011 zemřel jeho nástupce Kim Čong-il a i tehdy to ohlásila Ri Čon-hui - i tentokrát potlačovala slzy.

Letos ji v televizi nasadili už dvakrát. Její návrat je znamením, že režim se chce vrátit k tvrdé linii, jakou sledoval za Kim Ir-sena, domnívá se Victor Cha, který bude velmi pravděpodobně příštím americkým velvyslancem v Soulu.

Ri Čon-hui má v televizi na sobě vždy tradiční korejský kroj, většinou barevně přizpůsobený příležitosti. Když předčítala zprávy o smrti obou Kimů, byla v tradičních korejských šatech zvaných hanbok černé barvy. Oznamuje-li radostné události, volí často jásavé barvy. Nedělní test vodíkové bomby ohlásila v růžovém.

Každé zprávě upraví tón svého hlasu, takže i ten, kdo nerozumí korejsky, pozná její smutek, nebo naopak bezmeznou radost. Ale ten, kdo korejsky rozumí, často zaslechne i silácké výrazy a rasistické poznámky. Američany nazývá zásadně "bastardy" nebo "válečnými štváči". Bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu opakovaně označila za "černou opici", připomíná německý deník Süddeutsche Zeitung.

Ri Čon-hui se narodila v roce 1943, když Japonci obsadili Koreu. V hlavním městě Pchjongjangu studovala na herecké škole a pak začala pracovat v korejské státní televizi. Od roku 1971 tam předčítá zprávy. V roce 2012 řekla v rozhovoru v čínské televizi, že je v důchodu a pomáhá s výchovou svých nástupců. Její způsob uvádění je považován za vzor pro všechny severokorejské hlasatele.