reklama

V Portoriku si hurikán Irma podle místního guvernéra vyžádal tři oběti, přes milion lidí je tam stále bez elektřiny. Za Irmou míří do Karibiku další hurikán, zvaný José, který má zatím intenzitu jedna. Kromě Portorika zabíjel hurikán Irma i na francouzsko-nizozemském karibském ostrově Svatý Martin, kde si vyžádal čtyři mrtvé a pět desítek zraněných.

Hurikán Irma dnes způsobil záplavy na severu Dominikánské republiky. V oblasti Bavaro-Punta Cana bylo evakuováno asi 500 turistů. Na poloostrově Samaná zničil sesuv půdy několik domů a více než 2500 lidí muselo být evakuováno. Letiště v Punta Cana bylo několik hodin uzavřeno, nyní už je provoz obnoven.

Na Bahamách, kam se hurikán přiblíží v pátek, už podle agentury AP uzavírají letiště a na jihu Bahamských ostrovů pokračují evakuace. K jižnímu cípu amerického státu Florida by měla Irma podle odhadů amerického Národního centra pro hurikány (NHC) dorazit v neděli dopoledne místního času.

Na Portoriku způsobil hurikán Irma smrt tří lidí. Oznámil to dnes místní guvernér Ricardo Rossello. Jednou z obětí je devětasedmdesátiletá žena, která se pohybovala na invalidním vozíku. Jednu ženu zabil elektrický proud a muž podlehl zraněním při dopravní nehodě způsobené bouří. Přes milion z celkových 3,č milionu obyvatel Portorika zůstává bez elektřiny. 

Za hurikánem Irma postupuje ke karibské oblasti hurikán Jose, který je zatím na prvním stupni hurikánové škály a na sever Malých Antil by měl dorazit v sobotu. V Atlantiku je nyní ještě třetí hurikán, nazvaný Katia, který má zatím intenzitu jedna a blíží se k východnímu pobřeží Mexika.