Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí senátoři schválili navýšení dluhového stropu kvůli hurikánu

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Senát USAve čtvrtek schválil tříměsíční zvýšení takzvaného dluhového stropu, jeho součástí je i pomoc v objemu 15,25 miliardy dolarů (přes 330 miliard Kč) pro oblast postiženou hurikánem Harvey. Díky většímu dluhovému limitu získá administrativa prezidenta Donalda Trumpa jistotu financování nejméně do 8. prosince.

V opačném případě hrozilo, že by federální vláda neměla peníze na svůj provoz. Zatímco Trump dohodu Kongresu vítá, konzervativní křídlo republikánů i ministr financí Steven Mnuchin uvedli, že by dali přednost dlouhodobému řešení. Krátkodobé překlenutí dluhového stropu ale umožní rychle zajistit finance pro Federální agenturu pro řešení krizových situací (FEMA).

Součástí senátního návrhu, o kterém bude sněmovna hlasovat, je 7,4 miliardy dolarů (přes 160 miliard Kč) na podporu výstavby obytných domů v oblasti postižené hurikánem Harvey. Stejnou částku pak dostane i FEMA, což sněmovna schválila už dříve.

Hurikán Harvey zasáhl státy Texas a Louisianu na jihu USA. Dle aktuální bilance si vyžádal nejméně 71 obětí. Škody se odhadují na 180 miliard dolarů (3,9 bilionu Kč).

Témata:  Senát USA USA povodně v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy