Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela nezvládá splácet dluh vůči Rusku

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas/Moskva - Venezuela má problém splácet své závazky vůči Rusku, obě země proto jednají o restrukturalizaci dluhu Caracasu. Oznámil to dnes ruský ministr financí Anton Siluanov.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro slíbil, že jeho vláda uspokojí všechny věřitele. Venezuelu zmítanou politickou a ekonomickou krizí zasáhly nedávno nové tvrdé sankce USA.

"Dostali jsme od kolegů z Venezuely žádost o restrukturalizaci (dluhu)," řekl Siluanov bez dalších podrobností. Obě spojenecké země již v této věci jednají, dodal podle agentury Reuters. Zástupce Kremlu doufá, že obě strany brzy dosáhnou vzájemně přijatelné dohody. Venezuela k září loňského roku dlužila Rusku přibližně 2,84 miliardy dolarů (61,5 miliard Kč).

Autoritativní socialistický prezident Maduro prohlásil, že Venezuela bude i nadále splácet veškerý svůj zahraniční dluh, chtěla by ale k mezinárodním platbám začít používat jiné měny než americký dolar.

Na příští týden Maduro pozval všechny držitele dluhopisů k neupřesněným rozhovorům. S některými věřiteli prý již Caracas jednal tento týden. Vláda a státní ropná firma PDVSA má do konce letošního roku na dluhu a úrocích uhradit přes čtyři miliardy dolarů (téměř 86,8 miliardy Kč).

Venezuela je již čtvrtým rokem v recesi, zemi trápí hyperinflace i nedostatek potravin a léků. Především velká města jsou současně dějištěm opakovaných masových protivládních demonstrací, při kterých již bylo zabito na 120 lidí.

Témata:  Venezuela Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy