Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Florida počítá s katastrofou. Připravuje se na největší hurikán za poslední desítky let

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

New York - Pro šéfa policejního okrsku Miami-Dade Juana Pereze není hurikán Irma první pohromou v životě. Policejní důstojník, který je ve službě 27 let, má zkušenosti s hurikány i jejich následky - zřícenými rampami dálničních nájezdů, se zničenou infrastrukturou a s domy vyrvanými ze základů. S příchodem hurikánu Irma, který má jih Floridy zasáhnout v neděli, ale může na všechny dosavadní zkušenosti zapomenout, napsal dnes americký týdeník Time.

"Máme strach, jako každý tady," řekl Perez novinářům. "Bude to větší než hurikán Andrew, který byl katastrofou," připomněl policista smršť, která v roce 1992 odnesla střechu domu jeho rodičů. Dobrou zprávou pro Miami je, že meteorologové město varovali dříve, než je obvyklé. Radnice tak měla víc času se na pohromu připravit.

Štáb záchranářů v budově nedaleko místního letiště připomíná s deseti obřími obrazovkami řídící středisko NASA. Až Irma přijde, bude středisko nervovým centrem všech záchranných operací.

Kolem 2800 Perezových mužů má už dnes napilno. Kontrolují pohotovostní kryty a zjednávají pořádek v obchodech, kde před příchodem Irmy čeká ve frontách mnoho lidí. Na benzín se čeká tři až čtyři hodiny a občas policie musí řešit šarvátky. Ve zvlášť zranitelných čtvrtích města policisté obcházejí domy, aby se ujistili, že všichni občané obdrželi evakuační pokyny.

Část Miami má evakuaci povinnou, jde asi o 700.000 lidí. Bez proudu se může po několik dnů ocitnout devět milionů lidí. Vedení okresu Miami-Dade vyzvalo obyvatelstvo, aby se zásobovalo vodou, potravinami a léky nejméně na tři dny. Po tu dobu se k nim možná žádná pomoc nedostane.

Obyvatelé Miami budou moci používat speciální program ve svých chytrých telefonech, jehož prostřednictvím sdělí záchranářům okamžitý rozsah škod. "Budou-li to lidé používat, můžeme na mapě okamžitě vidět, která část města je nejvíc postižena," prohlásil Charles Cyrille, šéf místní záchranné služby.

"Každý tak může sdílet informace a komunikovat, takže nasazení našich zdrojů může být účinnější," vysvětlil Cyrille. Takový je plán. Až ale hurikán přijde, žádným plánem se řídit nebude, řekl Cyrille časopisu Time.

Témata:  USA Florida hurikán Irma

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy